Atelier Arnhem West
  • info
  • AAW
  • NOM
  • GIM
  • leren
  • netwerk
  • blog
  • contact
  • info
  • AAW
  • NOM
  • GIM
  • leren
  • netwerk
  • blog
  • contact

/AAW

/visie

Atelier Arnhem West is nauw verweven met het stadsdeel door de complementaire netwerken waarin het zich beweegt (Sociëteit Arnhem West, Heijenoordschool en Werkgroep Wijkeconomie). Participatie is een vast uitgangspunt en een succesfactor voor ontwikkelende projecten in de wijk.

​Atelier Arnhem West is het nieuwe open kenniscentrum op het gebied van verantwoord wonen, werken en leven in het stadsdeel Arnhem West *). Wij leveren advies op het gebied van de leefomgeving van het stadsdeel. Daarnaast kunnen we elke ontwerpopgave binnen het stadsdeel uitvoeren van meubelstuk tot stedelijke opgave.

*) Arnhems Buiten, Groot Klimmendaal, Heijenoord, het Dorp, Klein Mariëndaal, Klingelbeek-Hoogstede, Lombok en Rosandepolder. 

Alle projecten worden georganiseerd langs de weg van de experimentele ecologische transitie. Het experiment is de enige weg om te leren van ingrepen in de leefomgeving. De ecologie is de onmisbare verbinding van elk element met zijn omgeving. Transitie is noodzakelijk maar uiteindelijk altijd onontkoombaar.
Foto
Kennis delen brengt kennis naar buiten, met het gebruik van studenten en uitwisseling van expertise wordt recente kennis binnen gehaald en opgenomen. Samenwerking op wijkniveau is voor ons een voorwaarde, kennisuitwisseling op bovenwijks niveau geeft plaatsbepaling, groei en betekenis.

Teun Leuftink

​Teun Leuftink (Bronckhorst Instituut) is medeoprichter van Atelier Arnhem West. Hij stond onder andere aan de wieg van nul op de meter (NOM, Energiesprong, Stroomversnelling) en de soft selection methodology (SSM). Wij werken sinds 2015 aan het project NOM Arnhem West.
​​

/meubels

/bar bij Welling
Na het afronden van het ontwerp voor café-restaurant bij Welling in Duiven kwam de vraag om een bar te ontwerpen die aanmerkelijk goedkoper zou zijn dan de bar die door de brouwerij werd aangeboden. Die gelegenheid is dankbaar aangegrepen om een bar te ontwerpen die niet alleen eigentijds oogt, maar zich tegelijkertijd onttrekt aan de heersende steampunk mode. Een bar die er over 50 jaar nog moet staan.

De bar is groot, sterk, ruimtelijk, monumentaal en tegelijk heel licht. Het is een spel van ruw beton, robuuste vurenhouten balken, half doorschijnend polycarbonaat, gelamineerde betonlook bladen en luchtige aluminium profielen. Bij de bar zijn drie paneeldeurborden, hangende glazen- en flessenrekken en bijpassende houten achterkasten gemaakt. Erg fraai zijn de lichtkoven tussen de bovenbladen en de tapbladen. Ze lichten de tapbladen aan, maar ook het personeel erachter wordt subtiel uitgelicht. De polycarbonaat panelen aan de voorkant worden aan de bovenzijde aangelicht. De routing achter de bars is geoptimaliseerd voor gecombineerd gebruik van café-restaurant en de zaal. Het overzicht van achter de bar over de hele ruimte is indrukwekkend.

Ook de bar is door Atelier Arnhem West gemaakt. Niet omdat dat een kernactiviteit is, maar omdat het kon. De bar is uiteindelijk gerealiseerd voor de helft van het geld.

Atelier Arnhem West serie 13 functioneel design
/Westkracht 13
Voor ondernemersvereniging WestKracht13! is in 2014 een ontwerp gemaakt voor een pop-up interieur. Dit interieur is uiteindelijk voor een paar duizend euro uitgevoerd.
​Bekijk hier de pdf van het functionele design van Atelier Arnhem West voor Westkracht 13.

/interieurs

/café-restaurant bij Welling Duiven 
Café-restaurant bij Welling komt voort uit een samenwerking met cateraar Peter Houthuizen die door de gemeente Duiven werd uitgenodigd aan te schuiven bij de ontwikkeling van centrumplan Duiven fase IV in 2016. Aan het laatste heeft Atelier Arnhem West een bijdrage geleverd door een haalbaarheidsonderzoek te doen. Peter wilde naast zijn cateringbedrijf ook zijn eerste stappen in de horeca zetten. Daarmee maakte Peter meteen deel uit van het programma van eisen voor centrumplan Duiven fase IV.
 
Een half jaar nadien kreeg Peter een ruimte te huur aangeboden in fase II van centrumplan Duiven. We hebben toen voor de helft van de ruimte een pop-up gelegenheid ontworpen met de optie later naar fase IV te kunnen overgaan. Toen bleek dat de andere helft daarmee onverhuurbaar bleek hebben we een grand café van 400m2 ontworpen. Kern van het ontwerp is een goede routing, meervoudig ruimtegebruik en een ruimtelijke en open gevoel. Dat laatste is gerealiseerd met 20m lange verdiepingshoge panoramafoto’s. De ruimte is namelijk geheel inpandig. Bij Welling is geopend op Koningsdag 2017.

/werkkamer en gastenverblijf Oosterbeek
In een Oosterbeekse villa zijn op nog geen 30m2 twee werkplekken en een fraai gastenverblijf gerealiseerd. Alles is voor dit interieur speciaal ontworpen en gemaakt. De hoofdrol is daarbij weggelegd voor het ligbad dat door zijn centrale ligging een rijk gevoel geeft aan badgast en toeschouwer. Let ook op de speciale verlichtingsarmaturen in de nok.

/architectuur

​/prijsvraag Waterrijk Woerden (bij Feekes & Colijn) 
Waterrijk Woerden was een prijsvraag waarbij een gesloten bouwblok en een rij kadewoningen moest worden ontworpen. Dragend principe van het ontwerp is het onzichtbaar maken van de auto door een vergaande integratie van de parkeeroplossing. De parkeerring steekt daarbij een halve woningdiepte in de woning. De grote vondst is het maken van een bajonet op twee van de vier hoeken. De monumentale trappen maken het bovendien mogelijk dat wandelaars het blok oversteken. Ook is de hoekoplossing hiermee ruimtelijk opgelost. Drie collega’s hebben de andere gevels ontworpen.


/woning Berghem (bij Omega Architecten)
Een heel leuk huis voor een hele leuke opdrachtgever.
​Hij wist wat hij wou en bouwen deden ze binnen de familie zelf, ze hebben zelfs het trappenhuis rond gemetseld!

/starterswoningen Wijchen (bij Omega Architecten)
Op initiatief van ontwikkelaar Mark van Thiel is het project Lambrasse bedacht om aan de lokale behoefte aan starterswoningen in Wijchen te voldoen. Het project bestaat uiteindelijk uit 181 grondgebonden woningen en 64 appartementen in twee torens, een bruggebouw en een ovale centrale toren. In de laatste twee is een ondergrondse parkeergarage. Het project is 680m lang en kost ruim 20 miljoen euro.
​De starterswoningen binnen het project (206) waren binnen een maand uitverkocht.

/woonhuis Bergharen (bij Omega Architecten)
Dit huis is een staaltje van slim gebruik maken van het bestemmingsplan. Er stond een klein huis met een oude schuur erachter. Volledig nieuwbouw bood ruimte voor 600m3, herbouw van de schuur tot 650m2 totaal. De opdrachtgever had echter behoefte aan veel woonhuis en weinig schuur. Er bestaat echter zoiets als herbouw en dat is een bestemmingsplan technisch begrip. Dan moet je de karakteristiek van de bouwmassa zien te bewaren. Uiteindelijk is de gemeente meegegaan in een massa met een dikke kop (woonhuis) en een dunne staart (schuur) met een volume van 950m3 waarvan 725m3 aan woonhuis! Dat mag met recht een goed advies genoemd worden.

/stedenbouw

/onderzoek centrumplan fase IV Duiven
In 2016 vroeg de projectleider van de gemeente Duiven ons medewerking aan een haalbaarheidsplan voor fase IV van het centrumplan Duiven. Op dat moment waren de fases I-II-III uitgevoerd maar was er nog wel sprake van een aanzienlijke leegstand. Fase IV is niet alleen de afsluiting van het Remigiusplein, maar ook de afwerking van de achterkant van het winkelcentrum Elshofpassage. Tegelijk is er een logistieke afwikkeling van laden en lossen samen met een parkeeropgave voor het wonen binnen fase IV. Het gaat totaal om ruim 7000m2 wonen, horeca en winkels. 

/gebiedsontwikkeling

/het perspectief van de Oranjestraat
Met dank aan gebiedsregisseur Wendy Beukhof kregen we de kans om het perspectief van de Oranjstraat uit te voeren. Dankbaar hebben we samen met de bewoners van de Oranjestraat en omgeving een voorzet gemaakt voor ecologische gebiedsontwikkeling van deze veelbelovende plek. Een groot deel van het programma leeft voort in de Werkgroep Werkeconomie, helaas zonder de rijkdom en integraliteit die ons voor stond. Klik op de afbeeldingen voor inzage in de pdf.
Foto
Foto

/herbestemming Turfhaven Doesburg
Samen met Tom Bade van Triple E heb ik in 2012 een aanbod gedaan om het restant van de Turfhaven van Doesburg te her ontwikkelen op een organische en open manier. Het idee was om de watereducatieschepen van Tom in Doesburg hun thuishaven te laten hebben. De voormalige overslagloods van de Gelderse Tram Wegen zou dan worden getransformeerd tot onderhoudswerkplaats. Samen met horeca en een museum over de ijzergieterij kon er worden voorzien in werkgelegenheid en opleidingsplaatsen voor de metaal. De haven zou dan weer gebruikt worden waar een haven voor bedoeld is. Waarschijnlijk waren we onze tijd te ver vooruit.
Atelier Arnhem West herbestemming Turfhaven Doesburg

/energietransitie

/NOM Arnhem West

/info /aaw /nom /gim /leren /netwerk /blog /contact /sitemap

Atelier Arnhem West
Arnhems Buiten
​Gebouw B46
Utrechtseweg 310
6812 AR  Arnhem
​+31 26 44 33 993 
Atelier Arnhem West
Atelier Arnhem West